Tietoa koronasta yrityksille

 

Kauppakamari jäsenyritysten tukena koronaepidemian aikana


Akuutti koronavirusepidemia vaatii nopeita toimia, joissa Kuopion alueen kauppakamari on jäsenyritystensä apuna.

Kauppakamari varautuu koronavirusepidemiaan suosimalla etätöitä, jotta asiakaspalvelu toimii aukottomasti.
Koronavirustilanteen takia Kuopion alueen kauppakamarissa järjestetään jatkossa tilaisuudet, kokoukset, koulutukset ja jäsentapahtumat etäyhteyksien kautta.
 

Maksutonta puhelinneuvontaa jäsenillemme


Asiantuntijat vastaavat kriisin aiheuttamiin kysymyksiin, joita voivat olla esimerkiksi sopimuskumppanin viivästykset ja maksuvaikeudet sekä työntekijän lomautukset ja yt-neuvottelut.  ​​​​​​

Lakiasioissa käänny kysymyksissäsi asiantuntijakumppaneidemme puoleen Asianajotoimisto Lukkari Lyytinen Helminen Oy. Talousaisioissa teitä auttaa tilintarkastustoimisto KPMG Oy Ab.
 

Korona – Ylivoimainen este (Force majeure)

Muutos olosuhteissa ei pääsääntöisesti oikeuta irrottautumaan sopimuksesta tai jättämään sopimusvelvoitteita täyttämättä. Ainoastaan silloin, kun osapuolella on ylivoimainen este, sopimusta ei tarvitse täyttää. Sopimuksiin kirjoitetaan usein varmuuden vuoksi ehto ylivoimaisesta esteestä (force majeure).
 

Keskuskauppakamarin ohjeet yrityksille

Keskuskauppakamari on koonnut listaukseen ohjeita koronavirustilanteeseen liittyen riskienhallintaan, matkustamiseen, kokouksiin, tapahtumiin, tilaisuuksiin ja koulutuksiin, työpaikalla toimimiseen, sairastumiseen ja epäilyihin koronavirustartunnoista.
 

Koronavirukseen liittyviä ohjeita työnantajille


Helsingin seudun kauppakamari on koonnut ohjeita työnantajille koronatilanteessa karanteeniin ja palkanmaksuvelvoitteeseen, työsuhteen päättämiseen, työnteon estymiseen, vuosilomaan, sairauspoissaoloihin, lomauttamiseen, sairauden ehkäisyyn ja tartuntaepäilyyn sekä tietosuojaan liittyen.
 

Tilinpäätös ja veroilmoitus koronaviruksen aikana

Tilinpäätös tulee laatia kirjanpitolain mukaan neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Perustele hakemuksessa, miksi tilinpäätöksen laatimisaikaan haetaan pidennystä. Tilikauden pidentämiseksi tehtävän hakemuksen tulee olla saapunut Kirjanpitolautakunnalle ennen kuin neljän kuukauden määräaika on mennyt umpeen.

Yrityksen veroilmoitukselle voi hakea lisäaikaa ja ilmoituksen myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä perustellusta erityisestä syystä. Erityiseksi syyksi lasketaan esimerkiksi sairastuminen. Jos yrityksellä on maksuvaikeuksia, veroille voi hakea maksujärjestelyä. Maksun viivästyskorot voidaan jättää perimättä erityisestä syystä.

 


Tukea kauppakamarin jäsenyrityksille kansainväliseen liiketoimintaan

EEN Enterprise Europe Networkin maksuttomat kansainvälistymispalvelut avoinna jäsenyrityksillemme normaaliin tapaan ja auttaa myös poikkeustilanteeseen liittyvissä kysymyksissä. EEN tarjoaa neuvontapalveluita pk-yrityksille kansainvälistymiseen ja EU:n sisämarkkinoihin liittyvissä asioissa. EEN auttaa esimerkiksi kansainvälisen kaupan juridisissa kysymyksissä ja tarjoaa ajankohtaista maa- ja markkinatietoa. Yhteydenotot sähköpostitse een@helsinki.chamber.fi.
 

Business Finland lanseeraa kaksi uutta rahoituspalvelua

Rahoitusta suunnataan toimialoille, jotka kärsivät epidemian vaikutuksista vakavimmin. Rahoitus on kohdennettu matkailuyrityksille ja matkailun oheispalveluja tuottaville yrityksille, luoville aloille sekä kaikille toimialoille, joiden toimitusketjujen toimivuuteen koronavirustilanne on vaikuttanut tai on vaikuttamassa.
 

Yrityksen rahoitus koronatilanteessa

Kaikki suurimmat yrityksiä rahoittavat pankit ovat ilmoittaneet antavansa asiakaskohtaisesti lyhennysvapaita koronatilanteen takia. Mahdollista on hakea myös korotusta luotollisten tilien limitteihin. Ota yhteyttä omaan pankkiisi tai Finnveraan.