Kuopion alueen kauppakamari täyttää sata vuotta

20.08.2018

Kuopion alueen kauppakamari on tukenut alueen elinkeinoelämän kehitystä sadan vuoden ajan. Kauppakamari perustettiin vuonna 1918 Hotelli Puijonsarvea edeltäneellä Seurahuoneella, jossa vietetään myös satavuotisjuhlaa torstaina 23. päivä elokuuta.

Alun perin koko itäistä Suomea edustava kauppakamari oli tarkoitus perustaa Viipuriin, mutta Itä-Suomen pohjoisen osan koettiin tarvitsevan oma kauppakamari, joka sijoitettiin Kuopioon. Kuopio oli tuohon aikaan Sisä-Suomen viljantuonnin pääsatama ja yksi maan tärkeimmistä tukkukaupan ja myllyteollisuuden keskuksista.

Ensimmäinen puheenjohtaja K.A. Widenius kutsui Kuopioon 15.12.1917 joukon tukku- ja vähittäiskauppaa sekä teollisuutta edustavia henkilöitä. Sotatila viivästytti perustamista siinä määrin, että senaatti hyväksyi kauppakamarin säännöt toukokuussa 1918 ja perustamiskokous pidettiin 24.7.2018.

Vuosien mittaan Itä-Suomen kauppakamarien välinen piirijako on muuttunut mm. Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan kauppakamarien perustamisen myötä. Suomen 19 alueellista kauppakamaria sekä Keskuskauppakamari tekevät edelleen tiiviisti yhteistyötä.

Myrskyisten sotavuosien jälkeen kauppakamaritoiminta elpyi ja erityisesti edistettiin liikenteen rakennushankkeita. Kanavahankkeiden lisäksi Kallansiltojen erivaiheinen rakentaminen sekä yliopiston saaminen Kuopioon ovat olleet aikanaan kauppakamarin päätavoitteita.

‒ Kauppakamarin tehtävä on säilynyt pitkälti samana sadan vuoden ajan, vaikka ajat ja toimintatavat ovat muuttuneet. Edelleen edistämme paikalliselle elinkeinoelämälle tärkeitä hankkeita ja olemme osa maailmanlaajuista yli 12 000 kauppakamarin verkostoa, toimitusjohtaja Silja Huhtiniemi kertoo.

Vaikutustyön lisäksi kauppakamari kouluttaa ja tuottaa jäsenistölle palveluita mm. kansainvälistymiseen ja verkostoitumiseen. Lisäksi kauppakamari myöntää ulkomaankaupan asiakirjoja EU:n ulkopuoliseen vientiin.

‒ Vuosien saatossa kauppakamarissa on toiminut tuhansia aktiivisia vaikuttajia. Elinkeinoelämälle yksityiset ja julkiset toimijat yhteen kokoava, puoluepolitiikan ulkopuolinen kauppakamari on tärkeä vaikuttamiskanava, hallituksen puheenjohtaja Timo Rask ajattelee.

Nykyään Kuopion alueen kauppakamarin päähankkeita ovat Viitostien palvelutason parantaminen, osaavan työvoiman saannin helpottaminen, koko maakunnan kattava yhtenäinen työssäkäyntialue sekä Kuopion asukasluvun kohottaminen 200 000 henkeen vuoteen 2040 mennessä. Kauppakamarin noin 850 jäsentä edustavat noin puolta koko maakunnan liikevaihdosta.

Facebook LinkedIn Twitter Whatsapp Email