Miten jaksaa entistä pidempää? -blogi / Jukka Heiskanen

03.12.2019

Kansainväliset vertailut osoittavat, että suomalaisen työelämän ja työntekijöiden stressin määrä ei näytä lisääntyneen. Johtajuus on parantunut, samoin keskustelukulttuuri.
Tästä huolimatta muutama vuosi sitten julkaistussa tutkimuksessa löydettiin selvä yhteys yli 55-tuntisten työviikkojen sekä aivoinfarktin ja sydänkohtausten välillä. Myös masennuksella tiedetään olevan yhteytensä työstressiin.

Raja työuupumuksen, väsymisen ja masennuksen välillä on häilyvä. Jatkuva kiire ja väsymys ovat osittain itse aiheutettuja.
Opiskeluvaiheessa en osannut päättää, mikä minusta tulisi ”isona”, joten päätin opiskella lisää. Työelämältäni halusin koko ajan enemmän, ja päädyin rakentamaan itselleni asiantuntijabrändiä. Ikään kuin alleviivatakseni tätä, aloitin myös väitöskirjani tekemisin. Samaan aikaan vaimoni työskenteli kolme vuotta toisella paikkakunnalla ja oli useana päivänä viikoittain poissa kotoa.

Pidimme kuitenkin lasteni kanssa kiinni omista rutiineistamme. Välillä se oli raskasta, mutta ajattelin sitä ohimenevänä elämänvaiheena.
Aina pelkkä tsemppaaminen ei riitä, vaan täytyy oivaltaa jotakin, joka tukee koko perheen jaksamista. Meillä radikaali pysähtyminen tapahtui kaksi vuotta sitten: lapsi sairastui vakavasti. Miksi niin kävi? Siihen kysymykseen ei ylipäätään löydy järkevää vastausta. Tuolloin päätin, että uhrautuva, perhe-elämää suorittavan isän roolimalli saa jäädä.

Elämäni on nyt mallillaan. Keskustelut lasteni kanssa tärkeältä ja työni tuntuu merkitykselliseltä.
Myös työn ja vapaa-ajan rajaamisessa olen onnistunut paremmin. En kuitenkaan halua laiskotella, vaan olla hieman armollisempi itselleni.Kirjoittaja työskentelee Kuopion alueen kauppakamarissa, Rajaton Ylä-Savo -hankkeessa ja uskoo positiivisuuteen ja suomalaisen työelämän tulevaisuuteen.

 

Facebook LinkedIn Twitter Whatsapp Email