Sata vuotta kauppakamaritoimintaa Varkaudessa

16.11.2018

Varkauden kauppakamariosasto juhlii perjantaina kauppakamaritoiminnan jatkumista alueella sadan vuoden ajan. Osasto kuuluu Kuopion alueen kauppakamariin, jonka perustivat tukku- ja vähittäiskauppaa sekä teollisuutta edustavat henkilöt kesällä 1918.

Maakuntien välisellä sijainnillaan Varkaudella on ollut yhteydet Pohjois- ja Etelä-Savoon ja omana jaostonaan se on kuulunut kauppakamariverkostoon vuodesta 1957. 1960-lukua leimasi Varkauden tehtaiden voimakas puuntarve ja kauppakamari oli mukana ajamassa väyläratkaisuja puunsaannilla. Huippuvuosina Pohjois-Savossa uitettiin yli 2 miljoonaa kilokuutiometriä puutavaraa jalostuspaikoille ja valtaosa siitä Varkauteen.

Kauppakamari kävi pitkän väännön Saimaan kanavan laajennustöiden aloittamiseksi ja Varkaudessa sijaitseville Savon suurimmille teollisuuslaitoksille tärkeän syväväylän puolesta, joka avattiin mittavien rakennustöiden päätteeksi kesällä 1972.

Liikenneyhteyksien ja työpaikkojen lisäksi kauppakamari on tukenut alueen koulutuksen kehittämistä. Historiikit kertovat, että kauppakamarin esityksestä sähköalan teknikkokoulutus aloitettiin Varkaudessa 1970-luvun alussa, jolloin myös korkeakouluopetusta päästiin käynnistämään Kuopiossa.
Kaupankäynnin vapautuessa Varkauden teollisuus kansainvälistyi voimakkaasti ja alueella toimiville vientiyrityksille myönnetään kauppakamarilta alkuperätodistuksia jatkuvasti.

Kiinteä yhteys yritysten ja kauppakamarin välillä näkyy myös Varkauden kauppakamariosaston satavuotisjuhlassa. Illan juontaa Honeywellin paikallisjohtaja ja osaston varapuheenjohtaja Tommi Taskinen ja juhlavieraita ottaa vastaan Stora Enson tehtaanjohtaja ja osaston puheenjohtaja Jarkko Tehomaa.
”Kauppakamaritoimintaan on osallistunut sadan vuoden aikana iso määrä eri henkilöitä alueellisesta liike-elämästä. Olemme olleet vaikuttamassa taustalla, sekä yhteisönä että yksilöinä, monissa alueen elinvoimaisuuden ylläpitämiseen ja parantamiseen liittyvässä hankkeessa. Toiminta on edelleen   aktiivista ja katse on vahvasti kohti tulevaa. Kauppakamaritoiminnalle on luotu vahva pohja sadan vuoden aikana ja sille on tarve myös tulevaisuudessa”, Tehomaa toteaa.

Kauppakamaritoimintaa Varkauden alueella 16 vuotta ylläpitänyt asiamies Anne Pääkkönen kokee illan upeaksi juhlaksi ja kunnianosoitukseksi tehdystä työstä 100 vuoden aikana.
”Juhlan miljöö – metallikonepajan halli – antaa fiilikseen oman muistoihin mieleenpainuvan mausteensa. Juhlassa päästään aidosti iloitsemaan yhdessä muistelemalla menneitä ja maalailemalla tulevaa. Tämän voimilla jaksaa taas viedä kauppakamarin ilosanomaa arjessa eteenpäin”, Pääkkönen kuvailee.
 

Facebook LinkedIn Twitter Whatsapp Email